Θύμιος Στουραϊτης - «κοφτή, στακάτη πενιά!»

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Ευθύμιος Στουραϊτης
50 χρόνια μπουζουκι, πάλκο, τραγούδι.. o Θύμιος Στουραϊτης!. Ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους της παλιάς καλής σχολής. Σημαντικός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού στις δεκαετίες '60 και '70..
Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1942 στην Κερατέα (Αττικής), αλλά η καταγωγή του είναι από την Εύβοια. - Σε μια συνέντευξη του Στουραϊτη σε παλιά τεύχη του περιοδικού "Ντέφι", ο αρθρογράφος κάνει μια αρκετά εκτενές εισαγωγή για την καταγωγή του Στουραϊτη, που τυχαίνει να είναι Αρβανίτης. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος βιολιστής. Από μικρός ήρθε σε επαφή με τη μουσική, Σε ηλικα 5-6 χρονών ο θείος του, του κάνει δώρο ένα μαντολίνο!.. ο Θύμιος το μετατρέπει σε μπουζουκι!. Ξεκίνησε να μαθαίνει και κιθάρα.. αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε γιατί αγάπησε το μπουζούκι. Στα 12 ήταν ήδη καλός, ενώ στα 13 του είδε από κοντά τον Μάρκο να παίζει σε πανηγύρι στο Κορωπί. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να προχωρήσει είναι ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Ο Θύμιος Στουραΐτης από μικρός στο πάλκο, στα πανηγύρια, στα μέσα της δεκαετίας του '50.

Από την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας βρέθηκε δίπλα στο Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Λαύκα, τον Ιορδάνη Τσομίδη κ.α Εχει παίξει με τον Σπύρο Λιώση, Γιάννη Μωραΐτη, Κώστα Παπαδόπουλο κ.α. Εχει συνεργαστεί και με Μητσάκη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Καζαντζίδη κ.α. Ο Θύμιος Στουραΐτης, υπήρξε συνεργάτης του Καζαντζίδη, και έχει εξομολογηθεί το θαυμασμό του για τη φωνή του Στέλιου.

Υπήρξε 6 χρόνια μόνιμος εκτελεστής στην ODEON (PARLOPHONE). Δούλεψε ακόμα στην COLUMBIA, στην PHILIPS άλλα και σε άλλες εταιρίες.. Μεταξύ άλλον έχει κάνει και κάποιες ωραίες συνθέσεις!

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι έχει παίξει μαζί με τον αξέχαστο Γιάννη Παπαϊωάννου αρκετές σεζόν σε μαγαζιά και σε δίσκους!.


Ο Θύμιος Στουραΐτης (στο κέντρο) με το συγκρότημα του Γιάννη Παπαϊωάννου, στην Καισαριανή, το 1967, μαζί και με τη Ρίτα Σακελλαρίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ!. ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΑΚΟΜΗ Ο Γ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΟΥΡΑΙΤΗΣ, Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΑΤΖΕΛΑ ΓΚΡΕΚΑ Κ.Α. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΙΝ "ΧΑΡΑΜΑ" ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60


45αρι της POLYPHONE του 1969. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ (οργανικό) (ΕΥΘ. ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ) (POLYPHONE PS 284)

Έχει παίξει σε πάμπολλες ηχογραφήσεις του 1955 – 70 περίπου με τα χαρακτηριστικά «ταξίμια» του. Έχει συνοδεύσει, λοιπόν, όλα τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού Μενιδιάτη, Καίτη Γκρέϋ, Γαβαλά, Παπαϊωάννου, Ανθούλα Αλιφραγκή, Σακελλαρίου, Άντζελα Γκρέκα, Ζαγοραίο, Σταύρο Τζουανάκο κ.α.
- Το 1978 - 1984 περίπου θα λείψει από Ελλάδα, για δουλεία σε κέντρα τις Φρανκφουρτης (Frankfurt) Γερμανίας κ.α

Θύμιος Στουραϊτης

Εχει συνθέσει πολλά δικά του τραγούδια τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε cd. Εκτός από δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έχει και καλή ρεμπέτικη φωνή. Δεν είναι τυχαίο που η SONY το 1995 στη σειρά "Μπουζουξηδες" (ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ) του αφιέρωσε το cd Νο4 αυτής, «Θυμιος Στουραιτης - Μπουζουξηδες Νο 4». Παράλληλα ο Θύμιος έχει παίξει και τραγουδήσει μεταξύ άλλων Τατασόπουλο, Σκαρβέλη, Τσιτσάνη, Τούντα, Δερβενιώτη κ.α

Ο Στουραϊτης έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος.

Για όσους τον έχουν ακούσει η ατίθαση, αντρική, κοφτή και απέριττη πενιά του είναι το σήμα κατατεθέν του. Ειδικότερα έχει το παρατσούκλι "John Lee Hooker" γιατί παίζει σαν μπλουζίστας κοφτό και στακάτο μπουζούκι. Έχει πεντακάθαρο παίξιμο και "διαύγεια" στην επικοινωνία του με το κοινό. Εμπειρία είναι να τον ακούς να ερμηνεύει Χατζιδάκη, Ζαμπέτα και Κουγιουμτζή κλπ με τον δικό του τρόπο.

Θύμιος Στουραϊτης

Ο Θύμιος Στουραΐτης αγαπά τα τρίχορδα «ρεμπέτικα» μπουζούκια. Θεωρεί ότι από αυτά αναδύεται ο σωστός ήχος. Το ρεμπέτικο τραγούδι δεν είναι απλώς ήχος αλλά και τρόπος ζωής.

Ο Θύμιος Στουραΐτης και το παίξιμο του συμπυκνώνουν το ύφος και το ήθος μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα έχει παρουσιάσει και δικές του συνθέσεις. Ως άριστος μπουζουξής ακολουθώντας των δρόμων των μεγάλων του είδους έχει συνθέσει και εκείνος τα δικά του απτάλικα, ζεϊμπέκικα, χασαποσέρβικα, καρσιλαμάδες και μινόρε. Εκπληκτικά είναι τα απέριττα, δωρικά, καθαρά και όλο χρώμα ταξίμια του. Πολλά από τα τελευταία είναι για σεμινάριο στο μπουζούκι.


Αξιοσημείωτο, που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι οι πολλές φορές που έχει παίξει μπουζούκι σε πρώτες εκτελέσεις εξαιρετικών τραγουδιών μεγάλων συνθετών. Όπως πχ το τραγούδι «Δε θα ξαν΄ αγαπήσω (Το μερτικό μου απ' τη χαρά) που παίζει μπουζούκι μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Άλλη μια πρώτη εκτέλεση είναι «Το διαβατήριο» του Δερβενιώτη που ηχογραφήθηκε το 1970 από τον Στέλιο Καζαντζίδη και μπουζούκια σε εκείνη την εκτέλεση παίζουν οι Θύμιος Στουραΐτης και Χρήστος Νικολόπουλος.

Στουραϊτης

Έχει φανατικούς οπαδούς στο χώρο των λαϊκών μουσικών κι όχι μόνο. Σήμερα βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας σε μικρά μαγαζιά αφού -όπως λέει κι ίδιος- εκεί παίζεται το ρεμπέτικο!.

Θύμιος Στουραϊτης, στο μαγαζί "Ο Άγγελος'', στα Εξάρχεια. (2014)

Ο Θύμιος, όπως και όλοι οι μεγάλοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, έχει «ξοδέψει» τη ζωή του, χιλιάδες ημέρες και νύχτες, στα λαϊκά κέντρα, τις συναυλίες, τα πανηγύρια και τα στούντιο ηχογραφήσεων. Είναι πιστός στο τρίχορδο μπουζούκι και έχει στηρίξει με το παίξιμό του, όπως προαναφέρθηκε, γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές και αποτελούν σήμερα ιδιαιτέρως αξιόπιστες προτάσεις γνησιότητας.
Ακόμα μάχιμος συνεχίζει και προσφέρει τα ταξίμια του σε όσους έχουν την τύχη να τον αφουγκραστούν!.

Μέρος αφιερώματος από: forkeratea.com ΠΗΓΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ+...


*Από L.P δίσκο του 1970 της Philips: "Τα Ωραιότερα Λαϊκά Μας Τραγούδια No 2". Περιλαμβάνει μια σύνθεση του Θύμιου Στουραϊτη "Έπαψες να σαι παρόν", του 1969 σε στίχους Ε.Γιγουρτακης. Ερμηνεύει η Δούκισσα, με δεύτερες φωνές τον συνθέτη Θύμιο Στουραϊτη ο οποίος παίζει και φοβερό!, μαγικό μπουζουκι! Άκουσέ το εδώ https://www.youtube.com/watch?v=l9083-oHdk0 <---

Ο Νικόλας Παππάς ή "Κακούργος" στο πάλκο με τον Θύμιο Στουραΐτη! (δεκ.:'80)

Στο στέκι του "Κακούργου", (Διστομο) Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο, ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Κακούργος, ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης.

Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο ο Γιάννης Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Άλκης Μαύρος, ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης. Καθιστοί χαμηλά, ο σολίστ και τραγουδιστής Γρηγόρης Βασίλας, ο Νικος "Κακούργος", κι ο θρυλικός χορευτής και θαμώνας στο "Κακουργοδικείο", Στέλιος Σουλόπουλος

Ιούλιος του 2004. Στο πάλκο, ο Παπαβασιλείου "Βλάχος", ο Νικος "Κακούργος", ο Θύμιος Στουραΐτης, η Λίλυ Ριτσώνη κι ο Μίλτος Χρυσανθίδης. Κάτω ο Στέλιος Σουλόπουλος.

Στουραϊτης

Κωστας Τσιατάς "Κωτσαρικος", Θύμιος Στουραίτης, Γιάννης Λεμπέσης κ.α. Από τηλεοπτικό μουσικό πρόγραμμα, του '90.

Ο Κωστας Τσιατάς "Κωτσαρικος", ο Θύμιος Στουραίτης, ο Γιάννης Λεμπέσης κ.α. Από τηλεοπτικό μουσικό πρόγραμμα, του '90. *Δες το Βίντεο ΕΔΩ <--

Οι δεξιοτέχνες, Βαγγέλης Τρίγκας και Θύμιος Στουραϊτης.

Στο μαγαζί του "Άγγελου'', στα Εξάρχεια. Θύμιος Στουραϊτης μπουζούκι και Μαρία Καπετανίδου τραγούδι. (2014)

Στο μαγαζί του "Άγγελου'', στα Εξάρχεια. Θύμιος Στουραϊτης!! (2015)

Ο Θύμιος Στουραϊτης, με τον Άγγελο στο μαγαζί του, στα Εξάρχεια.

Θύμιος Στουραϊτης και Μαρία Καπετανίδου στου "Άγγελου'' (2014)

Ο Θύμιος Στουραϊτης, στο μαγαζί "Ο Αγγελος" (2014)

Στου "Άγγελου'', στα Εξάρχεια. Θύμιος Στουραϊτης, Δημητρης Πισκοπανης, Γιωρος Νταλλης (2016).

Θύμιος Στουραϊτης

«Θύμιος Στουραιτης - Μπουζουξήδες Νο 4» - SONY 1995 - από την σειρά "Μπουζουξήδες" (ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ) .

Από την Μουσική / Τιμητική Συναυλία στον Θύμιο Στουραΐτη στην Κερατέα (πάνω πλατεία Κερατέας) στις 6 Αυγούστου το 2016. Μαζί του η Μαρία Καπετανίδου και η Ράνια Γκικοπούλου. Κατά την διάρκεια της βραδιάς ο Θύμιος Στουραΐτης τιμήθηκε για την συνολική προσφορά του στο μουσικό πεντάγραμμο!.

Από την Μουσική βραδιά με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θύμιο Στουραΐτη στην Κερατέα.
(2016) «ΘΟΡΙΚΟΣ» Δήμου Λαυρεωτικής / Σύλλογοι «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» και «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Μουσική / Τιμητική Συναυλία στον Θύμιο Στουραΐτη στην Κερατέα (πάνω πλατεία Κερατέας) στις 6 Αυγούστου το 2016. Μαζί του η Μαρία Καπετανίδου και η Ράνια Γκικοπούλου.

Θύμιος Στουραϊτης στην Κερατέα, 6 Αυγούστου 2016. Με Μαρία Καπετανίδου και Ράνια Γκικοπούλου.


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ..

Να τη θα πει Στουραϊτης!..*45αρι PHILIPS του 1969 "ΧΑΛΑΛΙ ΣΟΥ" ΔΟΥΚΙΣΣΑ (ΣΥΝΘΕΣΗ: ΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ & ΣΤΙΧΟΙ: Ε. ΓΙΓΟΥΡΤΑΚΗ) (PHILIPS 6320)  

ΑΠΟ ΤΟ CD: "12 ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΕ ΣΥΝΘΕΣΗ 12 ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΔΩΝ". ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟΥΡΑΙΤΗ. ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΕΡΩΦΙΛΗ.



"Δεν παίρνω φάρμακα", του Γιώργου Λάυκα (1924-1972), από τα τελευταία του τραγούδια.. Μπουζούκια ο Θύμιος Στουραΐτης, ο Γιάννης Μωραΐτης και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Τραγουδάει ο Γ.Λαύκας.


"Το ξεφάντωμα" (Πάμε απόψε για σεργιάνι) Στίχοι/Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης. Παίζει μπουζούκι και το τραγουδάει ο Θύμιος Στουραίτης!. Αναβιώνει με το δικό του τρόπο τις σπουδαιότερες αναμνήσεις του καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού..


ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΟΥΡΑΙΤΗΣ / ΣΟΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΑΞΙΜΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ (ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ). -

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib