Σταύρος Τζουανάκος 1925 - 1974

Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!!
Tzouanakos Stauros 
Συνθέτης, Μπουζουξής, Κιθαρίστας, Τραγουδιστής, Ρεμπέτης! ...

Ο Σταύρος Τζουανάκος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1925 στον Πειραιά (από φτωχή οικογένεια) και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1974 στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Από πολύ μικρή ηλικία δείχνει κλίση στη μουσική (αυτοδίδακτος)
- Με το ρεμπέτικο τραγούδι ασχολείται στα πρώτα χρόνια της Κατοχής .. Πρωτοεμφανίζεται γύρω στο 1942 (με τους Γιάννη Σαμιώτη, Παναγιώτη Πετσά κ.ά.) στην ταβέρνα του Γιούλη, στην οδό Πατησίων της Αθήνας. Ξεκίνησε λοιπόν παίζοντας σε ταβέρνες, ενώ παράλληλα εργαζόταν και σαν υδραυλικός (μαθαίνει και αυτην την τεχνη! για τις δύσκολες περιόδους της ζωής του..)
- Η επαγγελματική του καριέρα αρχίζει μετά την απελευθέρωση (1944), δίπλα στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το ερμηνευτικό του ταλέντο και τον παίρνει μαζί του στο πάλκο!!!
Τη χρονική περίοδο από το 1948 έως και το 1964 πρόσφερε στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι περίπου 140 όμορφα τραγούδια (δικά του και άλλων δημιουργών) που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Είναι αναμφίβολα σημαντικός συνθέτης του Ρεμπέτικου και εκφραστικότατος τραγουδιστής του!!

Γιάννης Τατασόπουλος και Σταύρος Τζουανάκος, στα μπουζούκια. Γιώργος Γοζαδίνος στην κιθάρα.

Σιγά-σιγά ο Τζουανάκος γνωρίζεται με τους γνωστότερους λαϊκούς καλλιτέχνες και το 1948 του δίνεται η ευκαιρία να γραμμοφωνήσει τα δύο πρώτα του τραγούδια στην Columbia: το "Ένας διαβάτης", με στίχους του Κώστα Κοφινιώτη (που ερμηνεύει ο ίδιος) και το "Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαις", με δικούς του στίχους (που ερμήνευσαν οι Ανδρέας Σπαγγαδώρος και Μανώλης Χιώτης,  με μπουζούκια τον Χιώτη και τον ίδιο). Ο πρώτος αυτός δίσκος κυκλοφορεί το 1949, με μεγάλη επιτυχία. Το 1948 γραμμοφωνεί επίσης για την His Master’s Voice το "Γυναίκα είναι, γυναίκα μένει", με δικούς του στίχους (που ερμηνεύει το θρυλικό ντουέτο των Στελλάκη Περπινιάδη-Ιωάννας Γεωργακοπούλου). 
- Τα τραγούδια του προκαλούν αμέσως θαυμασμό και γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πιο γνωστών λαϊκών στιχουργών της εποχής, που του δίνουν μερικά από τα καλύτερά τους τραγούδια!!.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη του επιτυχία συμβαίνει την ίδια περίοδο που μεσουρανούν τα «ιερά τέρατα» του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού (Τσιτσάνης, Μητσάκης, Παπαϊωάννου, Χιώτης και άλλοι), όμως ο Τζουανάκος γράφει τη δική του, ιδιαίτερη καλλιτεχνική πορεία!. Επηρεασμένος από τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, μεταφέρει στα τραγούδια του, ίσως εντονότερα από άλλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής, το κλίμα της μελαγχολίας, της κοινωνικής αδικίας, της στέρησης, της απόγνωσης και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, της ερωτικής απόγνωσης και της απιστίας, του αποχωρισμού κλπ. 
Από το 1948 ως το 1956, εμφανίζεται με διάφορα λαϊκά σχήματα, σε γνωστά μαγαζιά της εποχής, άλλοτε με τους Μανώλη Χιώτη, Απόστολο Καλδάρα, Δημήτρη Στεργίου-Μπέμπη και άλλοτε παρέα με τους Ανδρέα Σπαγγαδώρο, Γιάννη Σταματίου-Σπόρο, Μαρίκα Νίνου (με την οποία τραγούδησε ντουέτο και σε δίσκους), Ρένα Ντάλια, Τατασόπουλο, Χρηστάκη, Πόλυ Πάνου, και άλλους.. Εκτός από τα δικά του τραγούδια, ερμηνεύει με έντονο προσωπικό στυλ σε δίσκους, τραγούδια και άλλων συνθετών (Τσιτσάνη, Χιώτη, Τατασόπουλου, Μητσάκη, Κυριαζή, Μπακάλη, Λαύκα, Χρυσίνη, Καπλάνη, Πετσά, Μπιθικώτση, κ.ά.). 
ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (Σαν κουρέλι) Τζουανάκος Κυριαζής Λαύκας  <--
* ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΜΕΝΑ
Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης / Μουσική: Γιώργος Λαύκας
Ερμηνεία: Σταύρος Τζουανάκος & Γιάννης Κυριαζής
Ηχογράφηση: 9/1/1954 - COLUMBIA - (Χασάπικο Γρήγορο)
- Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της εποχής του, αλλά και του λαϊκού ρεπερτορίου γενικότερα..
Σύνθεση του σημαντικού λαϊκού συνθέτη και μπουζουξή Γιώργου Λαύκα, γραμμοφωνήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1954, με τον Σταύρο Τζουανάκο και τον Γιάννη Κυριαζή,.. ενώ, ακούστηκε και στο θερινό λαϊκό πάλκο της ταινίας «Γκολ στον έρωτα» όπου δέσποζε το συγκρότημα του Γιώργου Λαύκα με την ξεχωριστή ερμηνεύτρια του ελαφρού-μοντέρνου τραγουδιού Νινέτ Λαβάρ, τον εξαίρετο Γιάννη Κυριαζή, τον μεγάλο δεξιοτέχνη μπουζουξή Γιώργο Τσιμπίδη και τον σπουδαίο λαϊκό κιθαρίστα και αργότερα συνθέτη και τραγουδιστή Αντώνη Ρεπάνη!

Το 1956, στην «Τριάνα του Χειλά» όπου εργάζεται, γνωρίζει την Μαρία-Ρίτα Μπινοπούλου (αδελφή της ηθοποιού Άννας Γκαλ, συζύγου του Μάριου Δαλέζιου, ιδιοκτήτη του πασίγνωστου καφενείου στην οδό Ίωνος, που ήταν το στέκι των λαϊκών καλλιτεχνών της εποχής), με την οποία ερωτεύονται κεραυνοβόλα και παντρεύονται το 1957..
Αννα Γκαλ & Σταύρος Τζουανάκος. Στην Αμερική.
Αμερική...Το ίδιο περίπου διάστημα, πραγματοποιεί περιοδεία στην Αμερική. Εκεί εμφανίζεται στα ελληνικά κέντρα διασκέδασης «Νέα Ζωή», «Club Astor», «Zorba» και «Garden of Allah» και συνεργάζεται με άλλους ξενιτεμένους έλληνες μουσικούς, όπως οι Γιάννης Τατασόπουλος, Κώστας Καπλάνης, κ.α..

«Garden of Allah» Καλοκαίρι(;) 1965 στον ''Κήπο τού Αλλάχ'' - (στο ΝεοΥορκέζικο όμως κέντρο διασκέδασης τών ΗΠΑ), ο - (40χρονος) επικεφαλής τού συγκροτήματος Σταύρος Τζουανάκος, μαζί με την Καίτη Πετράκη και τον ακκορδεονίστα Βασίλη Λεμπέση, δίνουν Ελληνοπρεπείς μουσικές γεύσεις - (κυρίως) στούς ομογενείς στο Αμέρικα.. (Απο Γ.Ζγουρας)


- Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εντυπωσιασμένος από το ταξίδι του, αποφασίζει με τη γυναίκα του να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, το 1958. Εκεί αποκτούν δύο παιδιά, τα οποία ζουν ακόμα στην Αμερική, τον Θανάση και την Ιωάννα (η οποία συνοδεύει τον πατέρα της σε ηλικία μόλις 10 ετών, στο –πιθανότατα- τελευταίο του τραγούδι, "Δεν είμ' ο Σταύρος σου που αγαπάς", το 1974). 

1957+ Αμερική. Αριστερά ο Σταύρος Τζουανάκος ακούει τον φίλο του Ανέστο "Γύφτος" Αθανασίου που παίζει το μπουζουκι. Μαζί τους η Άννα Γκαλ.

Στις ΗΠΑ ο Τζουανάκος γίνεται πολύ σύντομα περιζήτητος ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των Ελλήνων μουσικών. Δουλεύει ασταμάτητα και συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους έλληνες μουσικούς που ζουν μόνιμα ή επισκέπτονται την Αμερική (όπως οι Γιώργος Κατσαρός, Νίκος Γούναρης, Μαρίκα Νίνου, Θανάσης Ευγενικός, Τζιμ Αποστόλου, Μπέμπης Στεργίου, Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα, Γιάννης Σταματίου-Σπόρος, Κώστας Καπλάνης, κ.ά.). Το ίδιο χρονικό διάστημα ηχογραφεί νέα τραγούδια του, καθώς και επανεκτελέσεις δικών του και άλλων συνθετών, στις αμερικάνικες δισκογραφικές εταιρείες Balkan, Liberty, Nina, Standard, κ.α.).
- Στην Ελλάδα επιστρέφει κατά καιρούς και εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα, όπως η «Τριάνα» του Χειλά, ενώ επίσης ηχογραφεί παλαιότερα και νέα τραγούδια του (όπως το "Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω", σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το "Χίλιες γυναίκες γλέντησα", σε στίχους του Νίκου Ρούτσου, κ.ά.). Το 1962 και το 1964 ηχογραφεί τραγούδια του, στα στούντιο της Columbia, με τους Πάνο Γαβαλά, Καίτη Γκρέϋ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Χρηστάκη, Στράτο Διονυσίου και Βίκυ Μοσχολιού (στο δε πρώτο της τραγούδι, με τίτλο "Να ‘ξερες πόσο πόνεσα", δεύτερη φωνή κάνει ο ίδιος ο Τζουανάκος). 
* Το 1968 ο Γιώργος Τσιμπίδης και ο Σταύρος Τζουανάκος παίζανε στο εστιατόριο «Ζορμπάς» στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, όπως και ο Κώστας Καπλάνης.

Το 1973 επιστρέφει για τελευταία φορά στην Ελλάδα και ηχογραφεί για την εταιρεία Standard το δίσκο "Τζουανάκος": Οι καλλίτερες επιτυχίες, με επανεκτελέσεις των γνωστότερων τραγουδιών του και με μπουζούκια τους Γιαννη Μωραιτη και Χρήστο Νικολόπουλο. Ο δίσκος κυκλοφορεί το 1974.  
- Αιφνίδια, στις 17 Δεκεμβρίου 1974, ο Σταύρος Τζουανάκος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, από ανακοπή καρδιάς, στη Φλώριδα των ΗΠΑ. (σ' ένα ξενοδοχείο που έμενε και όπου είχε πάει για κάποια δουλειά) ..

Ο Στάυρος Τζουανάκος στην αμερικάνικη τηλεόραση (NBC) στα χρόνια του '60.



Ο Ν.Μάθεσης "Τρελακιας" με τον Τζουανάκο (1960)
Το συγκρότημα του Τζουανάκου (1954) 


(1954)

Ο Τζουανάκος με τον Πετσά (κιθάρα), Γ.Τσιμπιδη (αριστερά μπουζούκι) και κάποιους άλλους μουσικούς (1954-'55)

"Συγκρότημα Τζουανάκου"
Στελλα Χασκιλ, ανάμεσα σε Γ.Λαυκα και Τζουανακο !!

Σπόρος (Γιάννης Σταματίου),
με την Μαρίκα Νίνου και τον Σταύρο Τζουανάκο, το 1954
(στου Τζιμη του χοντρού)

Ο Σπόρος (Γιάννης Σταματίου) με τον Σταύρο Τζουανάκο και Ρένα Νταλια!!
Κέντρο, "Λουζιτάνια" αρχές του '50. Η σφραγίδα της "τριανδρίας" Τζουανάκος-Τατασόπουλος -Σταματίου, η οποία μεσουρανούσε τότε τόσο στα κέντρα όσο και στη δισκογραφία και το ραδιόφωνο.. !!!
"Λουζιτανια" Λεωφόρος Συγγρού 127, στη στάση Άγιος Σώστης. * Το καλοκαίρι του 1952 έπαιξαν οι Γιάννης Τατασόπουλος, Μανώλης Χιώτης, Πάνος Πετσάς, Γιωργος Γοζαδίνος για την ταινία "Το Σωφεράκι"
* Στο κεντρο Λουζιτάνια το 1954 υπό την διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με το συγκρότημα Τζουανάκου-Τατασόπουλου (μαζι τους και ο "Σπορος"). Το μαγαζι ηταν απέναντι απο την "Τριάνα του Χειλά".

ο Τζουανακος αγκαλιά με τον Σπόρο και ο Χρηστάκης στο μικρόφωνο !!!!!
(στου Τζιμη του χοντρού)

'Συγκρότημα Τζουανάκου', με "Σπορο" Σταματιου!
(Αμερικη) Από αριστερά: Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος - Άννα Γκαλ - Κώστας Καπλάνης

στην Αμερικη


Τζουανάκος με Πετσά & "Μπέμπη" Στεργιου!
ΔΙΣΚΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ
Jazz & Hijaz "ETHNIC SESSIONS 1960 1970"
Stavros Tzouanakos ..The artists are Greeks, Armenians, Hebrews,
Americans and others..
- Κλαρίνο παίζει ο Gus Vali


ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ...♭♬

Σπάνιες Ορχηστρικές ηχογραφήσεις Αμερικής του '60.. 
Ορχηστρικά Σόλο / Μπουζούκια: Σταύρος Τζουανάκος, Αργύρης Βαμβακάρης και Τάσος Σοφόπουλος. *Οι τρεις τους στην Αμερική, την δεκαετία του '60 ηχογράφησαν μαζί, 4 ορχηστρικά κομμάτια!: "Συλβάνα" (Χιώτη), "Αραπίνες" (Νύχτες μαγικές) Τσιτσανη, "Ο μαχαραγιάς" (Τζουανάκου) & την "Μισιρλού".




















Thanos GR ~ MPOYZOYKI KAI MPOYZOYKSIDES!!!! / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib