κέντρο ΤΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΛΑ

Unknown


"Η ΤΡΙΑΝΑ" / Β. ΧΕΙΛΑΣ
Λεωφόρος Συγγρού 170.
Από το 1948 έως το 1967 μεσουράνησε η περίφημη "Τριάνα" στον Άγιο Σώστη Καλλιθέας. Ιδιοκτησίας του Βασίλη Χειλά.

Σπουδαίος καταστηματάρχης. Ο Β. Χειλάς εκείνα τα χρόνια είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αμερική και οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι κατά το παρελθόν του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αποτελούσε συνεργάτη του διαβόητου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε.
Από εδώ πέρασε κυριολεκτικά η dream team του λαϊκού τραγουδιού!.. από τον Καζαντζίδη και Γιάννη Παπαϊωάννου, Χιώτη, Γαβαλα, μέχρι και τον Μπιθικώτση.. (δες φωτο)

* Το μαγαζί ήταν απέναντι από την «Λουζιτάνια», όπου κάποια χρονιά λέγεται ότι πέρασε υπό την διεύθυνση του Β. Χειλά. 

Άλλα και του «Καλαματιανου» στις Τζιτζιφιες, όπου τις 31 Αυγούστου του 1951, δολοφονήθηκε ο ιδιοκτήτης του κέντρου Βασίλης Καλαματιανός από τον αστυφύλακα Θεόδωρο Ρίγκα, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Μετά το αιματηρό περιστατικό το κέντρο έκλεισε και ξανάνοιξε από τον Βασίλη Χειλά (κατόπιν προτροπής της Μπέλλου, που ήθελε να εκδικηθεί τον Τσιτσάνη που μεσουρανούσε στο διπλανό «Φαληρικόν» με τη Μαρίκα Νίνου).

Το 1966 ο Β. Χειλάς ανοίγει ένα καινούργιο μαγαζί το «Παγκόσμιο» όπως λέει σε συνέτευξη (στον Α.Νικολαίδη το 2006) ο Γιάννης Σταματίου "Σπόρος": «... Έβγαλα μια κουραστική χειμερινή σαιζόν στη «Βεντέτα» (το 1966) και το καλοκαίρι με φωνάζει ο Βασίλης ο Χειλάς. Στην «Τριάνα» του Χειλά έπαιζα πριν φύγω το ’57 για την Αμερική. Είχα μάλιστα συμβόλαιο τότε, αλλά με άφησε να πάω, γιατί κι ίδιος είχε καημό να πάει ξανά στην Αμερική απ’ όπου τον είχαν απελάσει παλιότερα ως μαφιόζο. Ο Χειλάς λοιπόν είχε το Γαβαλά στην «Τριάνα» και για να μην τον χάσει την καλοκαιρινή περίοδο, ανοίγει ένα καινούργιο μαγαζί, το «Παγκόσμιο». Πάω λοιπόν και βρίσκω την ορχήστρα Μουζάκη, το Γιάννη Βογιατζή (στις δόξες του τότε), την Μπελίντα, το μπαλέτο Μεταξόπουλου, τη Μοντάνα, την Άντζελα Ζήλια, τη Μαντζουράνη, τον Βαβάτσικο και κλείνει εμένα με τη Μαρινέλα..»


"ΤΡΙΑΝΑ"του Χειλα 1948
Το συγκρότημα Παπαϊωάννου, στην "Τριάντα", γυρω στα 1948. Διακρίνονται: Γιαννης Τζιβανης, Ηλίας Ποτοσόδης και Παπαϊωάννου με μπουζουκια. Ο Μοσχονάς και ο Καλέργης με τις κιθάρες και ενας βιολιστης δινει ρεσιταλ!. Ενω εικονίζεται και ο πιανίστας Δημήτρης Μασσέλος!.

* Σε αυτό το μαγαζί μεγαλούργησε ο μπαρμπα - Γιάννης Παπαϊωάννου!


Στην "Τριάνα του Χειλά" γύρω στα 1948, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, με το τρίχορδο. Πίσω διακρίνοται: ο Οδυσσεας Μοσχονάς και ο πιανίστας Δημήτρης Μασσέλος!.

 Η ΤΡΙΑΝΑ / ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΕΙΛΑ
ΧΙΩΤΗΣ - ΝΙΝΟΥ (
1951;)
Μανώλης Χιώτης (με τρίχορδο), ντουέτο με Μαίρη Λίντα. (δεκαετία '50) στην "Τριάνα" του Χειλά.
Μανώλης Χιώτης

Σεπτεμβριος 1952 - "ΤΡΙΑΝΑ" ΤΟΥ ΧΕΙΛΑ. ΖΑΜΠΕΤΑΣ - ΡΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
(ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΙΑΣΙΟΥ "ΖΑΜΠΕΤΑΣ - ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)
Το συγκότημα Παπαϊωάννου - Μητσάκη, στην "Τριάνα" του Χειλά. Διακρίνονται: ο Ηλίας Ποτοσόδης (πίσω από το μικρόφωνο), ο Μοσχονάς κι ο Καλέργης (με τις κιθάρες). 1952 - '53.

Σπάνια φωτογραφία με τον Δημητρη Ευσταθίου (αριστερά με μπουζούκι), στην «Τριάνα» του Β. Χειλά, όπου είχε διατελέσει και δ/ντής λαϊκής ορχήστρας (συγκροτηματάρχης). Δεξιά στο μπουζούκι είναι ο Σπυρος Λιοσης!!.. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 (1957+).
 '' Πανηγυρική έναρξις '', το Σάββατον 4 Νοεμβρίου τού 1961.. Και με τι..οπλοστάσιο..: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Ρία Κούρτη, Αντώνης Ρεπάνης, Αντώνης Μουστάκας, Θεοχάρης Λεμονόπουλος, Στέλιος Ζαφειρίου, Πάνος Ιατρού, Κώστας Μπάμπαρης, Σούλη Σαμπάχ
Επιστροφή του καλλιτεχνικού ζεύγους από το Αμέρικα, τον Δεκέμβριο του 1957 και κατευθείαν για δουλειά στην '' Τριάνα '' του Βασίλη Χειλά!
Εναρξις χειμερινής περιόδου το Σάββατον, 15 Οκτωβρίου 1960.. Και με τι ονόματα ερμηνευτών..: Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς, Έφη Λίντα - (εξαδέλφη της Βίκυ Μοσχολιού),
Και οι μουσικοί: Γιαννάκης Καραπεσίνης, Θεοχάρης Λεμονόπουλος (μπουζούκια), Αντώνης Μουστάκας (κιθάρα/τραγουδι), Μηνάς Πορτοκάλης (πιάνο), Γιώργος Κοινούσης (ακκορδεόν), Μέμος Κυριαζής - (κρουστά)..

Στην "Τριανα" ο μεγάλος Γιάννης Παπαϊωάννου χορεύει με θαμώνα, ενώ ο Ηλιας Ποτοσιδης κοιτάζει βαριεστημενος τον φακό!.. Όλοι αναρωτιοντουσαν που την έβρισκε τόση ενέργεια ο μπαρμπα-Γιαννης!!. Συχνά εβγαζε δυο και τρία προγράμματα μόνος του!.. Ποτέ του όμως δεν αρνιόταν τη συμμετοχή στο γλέντι του με του αγαπημένου του κοινού!. *Στο πάλκο, μπουζούκι ο Θοδωρος Πολυκανδριωτης!. (πηγή από το ΜΥΘΟΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ -Τεγοπουλος-Μανιατεας)
Στις αρχές του ΄50 στην "Τριάνα του Χειλά" - Από αριστερά στην πρώτη γραμμή διακρίνονται: Δημήτρης και Σπύρος Ευσταθίου, Σεβάς Χανούμ, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ηλίας Ποτοσίδης. Πίσω τους οι Στέλιος Λαζάρου (βιολι), Λιλή Νικολέσκο (πιάνο) και Λέλα Παπαδοπούλου (ακορντεόν) και Νίκος Καλλέργης με την κιθάρα του!
1950.. - Στήν Τριάνα τού Χειλά. Ο Βασίλης Χειλάς κάθεται στά δεξιά μπροστά από τον Ηλια Ποτοσιδη!. Η Τριάνα ηταν το σημαντικότερο μεταπολεμικό λαϊκό μαγαζί τής Αθήνας. Ο Γ. Παπαϊωάννου έπαιζε εδώ χρόνια με καταπληκτική επιτυχία, γεμίζοντας το μαγαζί δύο καί τρείς φορές τήν βραδιά!!!

Εδώ ήταν και το μέρος όπου μεγαλούργησε ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Άλλη μία φήμη συνοδεύει το μαγαζί, όσον αφορά την περίοδο που εμφανιζόταν εκεί ο εν λόγω συνθέτης αυτή τη φορά.
Ένα βράδυ καθώς ο Βασιλιάς Παύλος ανέβαινε με την πομπή του τη Συγγρού και βλέποντας έξω από την Τριάνα τον κόσμο να περιμένει να μπει, έδωσε την εντολή στον οδηγό του να σταματήσουν την πορεία τους. Ο Παύλος κατεβαίνει από το αμάξι και μπαίνει μόνος στο μαγαζί. Αφού είδε και άκουσε το λόγο για τον οποίο γινόταν ο χαλασμός, τον Παπαϊωάννου, έφυγε συνεχίζοντας το δρόμο του, χωρίς να αντιληφθεί κανείς την παρουσία του…
Στην «Τριάνα» ξεκίνησε την καριέρα της και η Βίκυ Μοσχολιού, με την πρώτη της οντισιόν εκεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που βρισκόταν εκεί επέμεινε γι΄ αυτήν. Ένα νέο αστέρι του λαϊκού τραγουδιού μόλις είχε «γεννηθεί».

Από τη σκηνή της πέρασαν όλοι. Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, Σεβάς Χανούμ, Μπέλλου, Χιώτης, Λίντα, Μπιθικώτσης, Μαρινέλλα και πολλοί άλλοι. Λειτούργησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60.



1951-'52 Στην "Τριανα" του Χειλα στη Λ.Συγγρου με το συγκρότημα Παπαϊωαννου-Χιωτη-Νινου !!! (λίγο καιρό αργότερα θα δημιουργηθεί το γνωστό αδιέξοδο*) Μπροστά καθιστός ο Βασίλης Χειλάς!! -Διακρίνετε ο Παπαϊωαννου, η Νίνου, ο Χιώτης(με το βέλος, πίσω από την Μαρίκα), ο Καλλέργης(αριστερά με κιθάρα), ο Ποτοσιδης(τέρμα δεξιά), αριστερά ο Σ. Ευσταθίου με μπουζούκι, βιολί ο Στέλιος Λαζάρου κ.α!

* Το 1952 η Μ.Νίνου θα πρωταγωνιστήσει στη διαμάχη μεταξύ δύο κέντρων, της "Τριάνας" στη Λ. Συγγρού, του Βασίλη Χειλά, που είχε έρθει το '47 από την Αμερική και του "Φαληρικού" στις Τζιτζιφιές του Γιάννη Μαργωμένου. Στο πρώτο οι Παπαϊωάννου και Χιώτης και στο δεύτερο ο Τσιτσάνης. Η Νίνου τσακωμένη με τον Τσιτσάνη κλείνει στην "Τριάνα" και η Μπέλλου στο "Φαληρικό" και οι δύο με συμβόλαια.
- Κάποια στιγμή τα ξαναβρίσκουν Τσιτσάνης-Νίνου και θέλουν να σμίξουν. Γίνεται αναστάτωση φοβερή με την άρνηση της Μπέλλου να φύγει και τελικά τη λύση δίνει ο Παπαϊωάννου με αλλαγή Νίνου-Μπέλλου, μεταξύ των δύο κέντρων, υποχωρώντας η Μπέλλου που σέβονταν το μπάρμπα-Γιάννη, μετά όμως από ομηρικούς καυγάδες, συμβούλια και τη μεσολάβηση ακόμα και του συνδέσμου μουσικών (απο την βιογραφια Μαρίκας Νίνου).



Ο Γιαννης Παπαϊωάννου ρίχνει τις στόφες του! (χορεύει ζεϊμπέκικο!) στου Χειλα στην "Τριανα". Ξεχωρίζουν πίσω στο πάλκο, ο Ηλιας Ποτοσίδης δεξιά, με τον Καλλεργη στη κιθαρα κ.α!

Η Άννα Χρυσάφη έξω από την "Τριάνα" αγκαλιά με την παρέα της, δεξιά ο Βασίλης Χειλάς (αγκαλιά με μια κούκλα!).

1954 στην "Τριάνα" του Χειλά. Από αριστερά: Νίκος Καλλέργης κιθάρα, Κώστας Καπλάνης μπουζουκι, Αννα Χρυσάφη, Μαίρη Λίντα, Ανέστος Αθανασίου και Φώτης Δούσης μπουζούκια. Πάνω Γ. Πάρης, το "ζεύγος Καρμανιόλα", Λουκάς Καρμανιόλας βιολί και Βαγγελιώ Μαργαρώνη στο πιάνο κ.α

1967 στην «Τριάνα του Χειλά» αριστερά ο Γιάννης Δέδες, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Στέλιος Ζαφειρίου, και στη μέση ο Σέρτζιο Εντρίκο με το συγκρότημα του.

Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib