κέντρο ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ

Unknown


Jimmy o Hondros
Ταβέρνα  "Τζιμης ο χονδρός"
Θρυλικό κέντρο του Δημήτρη (Τζιμη) Μάρκου στην οδό Αχαρνών, στο νούμερο 77 (στο ύψος της Πλατείας Βικτωρίας)..


Από εδώ πέρασαν επίσης μεγάλα ονόματα του πάλκου των μεταπολεμικών χρόνων!
Εκεί ανάμεσά τους η Σεβαστή Παπαδοπούλου παίρνει το ψευδώνυμο Σεβάς Χανούμ και γράφει ιστορία!, ενώ το 1950 άφησε εποχή η θρυλική συνύπαρξη των Μαρίκας Νίνου – Βασίλη Τσιτσάνη
-Το live (από Ελληνική ταινία) της Μαρίκας Νίνου που δισκογραφήθηκε μετά τον θάνατό της αποτυπώνει το κλίμα της νύχτας εντός του φημισμένου κέντρου με τις απίστευτες για την εποχή εισπράξεις!..
Στου Τζίμη του Χοντρού η Μαρίκα Νίνου τραγουδούσε (με διαλείμματα), από το 1948 μέχρι το τέλος της ζωής της (1957).


Ρεκλάμα από εφημερίδα της εποχής. (1950-'51) Το συγκρότημα του "Φωτάκη" (Φώτης Χαλουλάκος ή Φωτάκης) και με το ψευδώνυμο "Σέβω", η Σεβάς Χανούμ(!), στου ΤΖΙΜΗ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ.*(Φώτης Χαλουλάκος ή "Φωτάκης" 1922-2013). Ο Φωτάκης, όπως ήτανε γνωστός, είναι ένας από τους αφανείς εργάτες του ρεμπέτικου, που η προσφορά του στην πορεία του υπήρξε σημαντική.

Ο Τζίμης ο Χοντρός διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Νέα ανακάλυψη - Σεβάς Χανούμ - Η ωραία του Πέραν».
Στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ (απο Σεβαστή Παπαδοπούλου)για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγουδια που τραγουδούσε.


Η συνεργασία της Σεβάς Χανούμ με το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού» έληξε άδοξα λίγο πριν από το τέλος του 1951. Ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μαρίκα Νίνου επιστρέφουν από τουρνέ στην Κωνσταντινούπολη, και η τελευταία για να εμφανιστεί στο μαγαζί θέτει όρο να μην υπάρχει άλλη τραγουδίστρια δίπλα της. «Θέλω να δείρω τη Μαρίκα Νίνου. Γιατί πήρε το ψωμί μου εμένανε», είπε η Σεβάς όταν της ανακοινώθηκε η λήξη της συνεργασίας..
(Λεπτομεριες..) Η ίδια διηγούνταν ότι για δυο-τρεις μέρες έψαχνε τη Νίνου στο «Μπαράκι του Μάριου», το θρυλικό καφενείο στην Ομόνοια. Τελικά, κάποιος θα την πάρει τηλέφωνο και θα της πει ότι η ανταγωνίστρια της είναι εκεί. «Γιατί μου το κάνατε αυτό;», τη ρωτάει μέσα σε ένα μαγαζί που δεν έπεφτε καρφίτσα. Η συνέχεια του περιστατικού ήταν κάπως έτσι, σύμφωνα με τη Σεβάς: «Την έχω πιάσει από το μιζανπλί και αρχίζω από κάτω τις μπουνιές. "Μη, μη", μου λένε όλοι».
«Στου Μάριου εχτύπησε το σήμα του κινδύνου / γιατί επλακωθήκανε η Σεβάς με τη Μαρίκα Νίνου! / Και είπε η Σεβάς στη Μαριώ / Κάτσε καλά Μαρία»..
έλεγε το στιχάκι που εμπνεύστηκε ο Μανώλης Χιώτης. (Σεβάς και Χιώτης θα συνεργαστούν για λιγο, το 1953 περιπου, στη «Γωνιά της Αθήνας».. Την ίδια χρονιά θα κάνουν μαζί δίσκο 78 στροφών στον οποίο περιλαμβάνεται το «Φτωχοκάλυβο»). πηγή


απο Ελ.ταινια με Τσιτσανη-Μαρικα Νινου->ΕΔΩ το βιντεο <--
(στο βάθος ξεχωρίζει η έξοδος/είσοδος του μαγαζιού)

Σκηνη απο Ελ.ταινια <-- με Τσιτσανη, Νινου κ.α!  
Στο βίντεο "ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗ ΚΑΛΗ" εμφανίζέται ο γιος του ΤΖΙΜΗ (νόμιμα υιοθετημένος με μεγάλη ιστορία...) ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΔΗΣ-ΜΑΡΚΟΥ να χορεύει ζειμπέκικο με το τραπέζι στο στόμα!!! Στην Αχαρνών όλοι τον φώναζαν ΤΖΙΜΗ και όχι ΓΙΩΡΓΟ!! 
(πληροφορίες από Δημητρη Σουρδη, τον εγγονό του Τζιμη "του χονδρου" και γιος του χορευτή!)
Στου "Τζιμη του χοντρού": ΣΠΟΡΟΣ, δίπλα του ο Γιώργος Σουρδης ή Τζιμάκης (ο γιος του Τζίμη του χοντρου), Σταυρος πλεσσας, Βασιλης Ηλιοπουλος, ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

Ταβέρνα στιγμιότυπο απο Ελ.ταινια
Με Τσιτσανη, Νινου, Ανεστο "Γυφτο" κ.α
Λαϊκό πάλκο '49-'50
Η ανοδική διαδρομή του Γιωργου Μητσάκη στη νύχτα περνά από του «Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών με τους Στέλλα Χασκίλ, Χρηστάκη (είχε παντρευτεί την αδελφή του Μητσάκη), Κωστα Καπλανη Ευαγγελία Μαργαρώνη, Δημήτρη Ευσταθίου και τον νεαρό τότε Πάνο Μιχαλόπουλο!, με βιολι τον μεγαλο Στελιο Λαζαρου!. (Στο κεντρο όρθιος δίπλα από την Μαργαρώνη ο Τζίμης ο Χονδρος!).
Ο τεράστιος  "Σπόρος" με "Τζιμη το χοντρο", Μαρίκα Νίνου και Αννα Μπελλα!
"Στου Τζιμη του Χονδρου" Δεκ. '50 Η σφραγίδα της "τριανδρίας" Τζουανάκος - Τατασόπουλος - Σταματίου, η οποία μεσουρανούσε τότε τόσο στα κέντρα όσο και στη δισκογραφία και το ραδιόφωνο.. !!!. Με Ρενα Νταλια, στο ακκορντεόν είναι ο Λάζαρος Κουλαξίζης κ.α! 
Στου "Τζιμη του χοντρου" Σταματιου, Τατασοπουλος,
Ρένα Νταλια, Τζουανανος, Σαλασιδης. 
Λάζαρος Κουλαξίζης
-
Εν έτει 1950, στην ταβέρνα ''Τζίμης ο Χονδρός'', στην Αχαρνών.. Στο πιάνο ο Σπύρος Περιστέρης, στο μπουζούκι ο Γιώργος Λαδόπουλος (Μαγνισαλής ή ''Κοριός''), κιθάρα παίζει ο Ζαχαρίας Κασιμάτης, η Στέλλα Χασκίλ (Γαέγου Ιεχασκέλ) και ο Σιών Φέγγας.
Ένας παρκαδόρος, η Μαρίκα Νίνου, ο Τζίμης ο χοντρός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Στέλιος Κερομύτης (με την μούτζα ανοιχτή) 
"Στου Τζιμη", ξεχωριζει το παλκο με Αποστολο Χατζηχρηστο, Τσιτσανη, Νινου κ.α!
Ταβέρνα στιγμιότυπο απο την Ελ.ταινια

"πυρκαγιά στου Τζίμη το μαγαζι"
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 26/2/1963 γραφει:
Την 6.30 πρωινήν χθες εξερράγη πυρκαγιά εις την επί της οδού Αχαρνών 77 κοσμικήν ταβέρναν «Τζίμης ο χονδρός», η οποία αμέσως έλαβε τεραστίας διαστάσεις. [...] Παρά τας προσπαθείας των πυροσβεστών το πυρ απετέφρωσεν εξ ολοκλήρου το κεραμοσκεπές κτίριον της ταβέρνας. [...] Κατεστράφησαν όλα τα έπιπλα και τα σκεύη αυτής. [...] Σημειωτέον ότι όταν έκλεισεν η ταβέρνα την 3.30 πρωινήν, ο λογιστής φεύγων παρέλαβεν εις την οικίαν του και τας εισπράξεις της νυκτός, ανερχομένας εις 150.000 δρχ.
ΠΗΓΗ
Κέντρο "Τζίμης ο Χονδρός" 12/10 /1963, με Γαβαλα, Κουρτη, Καλδαρα, Λελα, Χρηστάκη κ.α. Το ντουέτο στα μπουζούκια Αντώνης Κατινάρης και Σπύρος Λιοσης "Σπύρακης" ήταν το πρώτο δυνατό δίδυμο του Πάνου Γαβαλά.


ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...


+ δυο ακόμα βίντεο από τη θρυλική ταβέρνα 'Ο Τζίμης ο Χοντρός', όπου τραγουδούσαν οι Βασίλης Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου και το συγκρότημά τους! -από την Ελ.ταινια "Πιάσαμε την καλή" (1955)



Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib