Γιάννης Τατασόπουλος "Ντίλιγκερ" 1928 - 2001

Unknown
Τατασόπουλος
GIANNIS JONH TATASOPOULOS
Γιάννης Τατασόπουλος ή Ντίλιγκερ
Υπήρξε ένας από τους καλύτερους μπουζουξήδες της γενιάς του...


Γεννήθηκε στην ΚΗΦΙΣΙΑ 7/1/1928 . Στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού εμφανίστηκε, στα χρόνια της κατοχής...
 Ανήκε στην ευρύτερη κατηγορία των μεταναστών καλλιτεχνών. Μονο που εκείνος κατάφερε να συνδυάσει καριέρα και εργογραφια υψηλών απαιτήσεων τόσο εδώ όσο και στην Αμερική!..

Οι δεξιοτεχνικές του ικανότητες, η στόφα του ως μπουζουξή και η εκφραστικότητα του, τον κατέστησαν έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς του λαϊκού τραγουδιού την περίοδο 1948-1955. Πολύ καλός λαϊκός τραγουδιστής, μπουζουξής, συνθέτης και μάγκας! Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, πολλοί από τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού, όπως ο Γιάννης Τατασόπουλος, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.. Ο Βασ. Τσιτσάνης είχε πει χαρακτηριστικά: «είναι ο καλύτερος μπουζουξής μας. Μας τον πήρε η ξενιτιά.»...

..Ο πατέρας του καταγόταν από τον Πύργο Κωνσταντινουπολης(!), έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και είχε κρεοπωλείο στο κέντρο της Κηφισιάς. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '3Ο η οικογένεια Τατασόπουλου εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος. Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι γονείς του διατηρούσαν την ταβέρνα «Κρήτη», Ζήνωνος και Μενάνδρου γωνία, που ήταν και στέκι των λαϊκών μουσικών. Εκεί γνώρισε το Μάρκο, τον δάσκαλο Δελια "Αρτέμη", τον Τσιτσάνη, το Χάρη Λεμονόπουλο όταν πρωτοήλθε από την Θεσσαλονίκη και με τον οποίο συνεργάστηκαν αργότερα στου Αλεξανδρινού "Πινδος". Η πρώτη του επαφή με το μουσικό όργανο έγινε σε αυτή την ταβέρνα. Πρωτόπαιξε κιθάρα. Τελικά τον τράβηξε το όργανο εκείνο που εξέφραζε με αδρότητα τους πόθους και τα πάθη των νέων ανθρώπων, το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι!!
Αριστερή φωτο: Γιάννης Τατασόπουλος και Πάνος Πετσάς. Στην δεξιά φώτο, μαζί τους και ο Μανώλης Χιώτης.
ΠΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ... Γεννηθηκε το 1915 στην πλακα στην Αθηνα εφυγε απο την ζωη στης 7-1-1980.. Απο τους σημαντικοτερους λαικους δημιουργους της μεταπολεμικης περιουδου του λαικου τραγουδιου. Εχει λαβη μερος σαν εκτελεστης σε εκατονταδες ηχογραφησεις τραγουδιων στην "κολουμπια" εχει γραψει μεγαλες επιτυχιες που τραγουδιουντε μεχρι σημερα τραγουδια του εχουνε τραγουδιση ολοι οι μεγαλη τραγουδιστες: Γρ,Μπιθικωτσης Στ.Καζαντζιδης Μ.Αγγελοπουλος Π.Γαβαλας Στρ.Διονυσιου Μ.Μενιδιατης Στ.Τζουανακος Ι.γεωργακοπουλου Σ.Μπελλου Στρ.Παγιουμτζης Μαρικα Νινου Στελλακης Περπινιαδης Σπ.Ζαγοραιος Πολυ Πανου Καιτη Γκρευ... σχεδων ολοι οι παλια φρουρα εχει τραγουδιση τραγουδια του. Εχει συνεργαστη με ολους τους συνθετες εκεινης της εποχης στο παλκο αλλα και στα στουντιο επαιζε μπαγλαμα και κιθαρα σε πολλα τραγουδια δικα του αλλα και αλλων συνθετων. Στενος συνεργατης του Μανωλη Χιωτη. (Απο τον Κωστα Τσακατιρη)



 Στου Μαριου γύρω στα 1951
με δυνατους παικτες!. Οι μισοι
 αναφερονται με τα παρατσουκλια τους!
*Πρώτος δάσκαλος του Γιάννη Τατασόπουλου στο μπουζούκι ήταν ο Ανέστης Δελιάς και στη συνέχεια ο Μανώλης Χιώτης (Πηγή: Ogdoo).
(Ο Γιάννης Τατασόπουλος από πιτσιρικάς 12 χρόνων, (1940) ανεβαίνει στο λαϊκό πάλκο μαζί με τον περίφημο τραγουδιστή και σαντουριέρη Μήτσο Αραπάκη!)

Μετά την απελευθέρωση από την Γερμανική κατοχή εμφανίζεται στον "Διάβολο" ένα μαγαζάκι στη Σολωμού, μαζί με τους Δημήτρη Στεργίου(Μπέμπη) και Σταύρο Τζουανάκο. Από εκεί παίζει στην Εκάλη στο κέντρο "Διανίτα", μαζί με τους Φώτη Δούση (μπουζούκι), Γιάννη Δέδε (κιθάρα), Γιώργο Μητσάκη και τον Χρηστάκη. Μετά εμφανίζεται στην "Πίνδο", του Βαγγέλη Μαντρούλια (Αλεξανδριανός) για μεγάλο χρονικό διάστημα!. Παρέα μαζί με τους Μπέμπη, Χιώτη, Λαύκα, Λεμονόπουλο, Τζουανάκο, Πετσά, Τσιμπίδη, Δασκαλάκη, Σπαγγαδώρο κ.α  
(πηγη pyxida.gr)
*Σπανια φωτογραφια Στο κεντρο "Πινδος" γυρω στο 1950.
Στεργιου "Μπεμπης" στην κιθαρα!, Γ. Τατασοπουλος στο μπουζουκι και διπλα ο Βαγιας βιολι
- Πίσω Μιχαλης Ματθαιου και Βαγγελης Μαντρουλιας 'η Αλεξανδρινος!
(Σε αυτο το μαγαζί ο Τατασοπουλος παίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα!)
( Στους κύκλους των λαϊκών μουσικών ήταν εξίσου γνωστός και με το ψευδώνυμο *«Ντίλιγκερ», που του έδωσε ο Αλεξανδρινός. (Λίγο πριν «ξεκαθαρίσει» η νύχτα της Αθήνας, οι πιο ζόρικοι των λαϊκών πάλκων ήταν αναγκασμένοι να υπερασπίζονται το χώρο τους, τους συνεργάτες τους και την αξιοπρέπεια τους, αντιδρώντας -με ευθύ τρόπο- στους διάφορους 'ψευτόμαγκες' της εποχής..).

*( John Dillinger Ένας από τους πιο διάσημους μαφιοζους, ληστης τράπεζων, ο Τζον Ντίλιγκερ 1903–1934 εδρασε στην Αμερικη )



Γιάννης Τατασόπουλος και Σταύρος Τζουανάκος, στα μπουζούκια. Γιώργος Γοζαδίνος στην κιθάρα. (1950 - '52)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΖΑΔΙΝΟΣ: "ΦΕΥΓΕΙ" ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ 2004. ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΤΟ 1916. ΕΞΑΣΚΟΥΣΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΦΙΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΠΑΙΖΕ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50. ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ - ΜΠΕΜΠΗ - ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΟΠΩΣ: PIGAL'S, ΟΑΣΗ, ΤΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΛΑ, ΖΟΥΓΚΛΑ .. ΠΟΛΛΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥΡΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΤΟ ΧΙΩΤΗ (1955) ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΦΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΙΩΤΗ, ΜΠΕΜΠΗ, ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟ) ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟ-ΜΠΙΝΗ-ΤΣΙΤΣΑΝΗ-ΜΗΤΣΑΚΗ-ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-ΜΠΕΛΟΥ-ΚΛΟΥΒΑΤΟ-ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ-ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ-ΠΟΤΟΣΙΔΗ-ΕΣΔΡΑ-ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ-ΝΤΟΥΟ ΧΑΡΜΑ-ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ-ΖΩΗ ΝΑΧΗ-ΕΥΣΤΘΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. *Φωτο και άρθρο από Γιωργο Νταλλη (George Dallis).



Κέντρο Διανίτα Κηφισιά 1946 - '47 Καθιστοί Φ. Δούσης, Γ. Δέδες Γ. Τατασόπουλος. Όρθιοι Χρηστάκης, Κ. Μανιατάκης Γ Μητσάκης.

Την περίοδο 1950-1955 δημιουργείτε το περίφημο συγκρότημα Τατασόπουλου-Τζουανάκου που άφησε εποχή!! 


1952 ΜΕ "ΣΠΟΡΟ" , ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ Κ.Α
 ΝΤΙΛΙΓΚΕΡ ΣΠΟΡΟΣ (1952)

Το συγκρότημα εμφανίσθηκε με μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, πλαισιωμένο από το 1952 από το νεαρό και αργότερα μεγάλο σολίστα του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου(Σπόρο). Επιστήθιο φίλο του «Ντίλιγκερ». μέχρι το τέλος. Τζίμη του χοντρού, Γωνιά της Αθήνας, Ρόζ Μαρί, Ταμπού, Λουζιτάνια. - Ακόμη παίρνουν μέρος σε βαριετέ, σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εμφανίζονται στο ραδ/κό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων, φτάνουν μέχρι την Κων/πολη και συμμετέχουν στα μεγάλα λαϊκά πανηγύρια του λαού μας!.


ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ & ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γ.Τ. το 1952 συμμετέχει σε δυο κιν/κές ταινίες <<Δυο κωθώνια στο ναυτικό>>, <<Ο κοκοβιός πρωτευουσιάνος>> και το 1953 <<Το σοφεράκι>> μαζί με τον κολλητό του Μ Χιώτη.
Από την ταινία "Το Σωφεράκι" (1953). Χιώτης και Τατασόπουλος με τρίχορδα. Πετσας και Γοζαδίνος κιθάρες.
"Το Σωφεράκι" (1953)





Ανδρέας Σπαγγαδώρος, Γίαννης Τατασόπουλος και Γιώργος Λαύκας (1952)

<Το 1952 εμφανίστηκε στην ταινία του Κ. Δρίτσα «Δυο κοθώνια στο ναυτικό». Η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Γιάννη «Ντίλιγκερ» με τους Γ. Λαύκα (μπουζούκιια) ,Ανδ Σπαγγαδωρο (κιθαρα), Φιλιππαιο (ακορτνεο), Βαγια(βιολι) και Ψωμιαδη (πιανο) στο παλκο του Αλεξανδρινου (κεντρο - Πινδος) επαιξε τα τραγουδια "θα σου δοσω τα παπουτσια σου στο χερι" και "Να 'μουν γατος να σουν γατα" (ανεκδοτα στην δισκογραφια)>

 Ο Γ. Τατασόπουλος από 18 χρόνων (1946) καθιερώνεται μόνιμος εκτελεστής στις εταιρίες, ODEON, COLUMBIA, και λαμβάνει μέρος σε ηχογραφήσεις των μεγαλύτερων λαϊκών δημιουργών, άλλοτε σαν συνθετης, άλλοτε σαν εκτελεστής και άλλοτε σαν τραγουδιστής, κάνοντας κυρίως σεγόντα σαν δεύτερη η τρίτη φωνή.

Εμφανίστηκε ως εκτελεστής στη δισκογραφία, το 1946. Παίζει μπουζούκι στα τραγούδια, «Χρόνια στον Περαία» και «Καλόγερος» (Βαρέθηκα τις γκόμενες), του Μάρκου Βαμβακάρη, με ερμηνευτές τον Μάρκο και τη Ρόζα Εσκενάζυ. Στη κιθάρα ο Γιάννης Σταμούλης (Μπίρ Αλάχ).

Τα πρώτα δικά του τραγούδια (συνθέσεις) ξεκινούν να ηχογραφούνται το 1948. «Χαλιμά», «Όσα χρόνια κι αν περάσουν» σε στιχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη "Τσάντας", «Πως να φύγω απ' τον κόσμο» σε στίχους Μίνωα Μάτσα. Και τα τρία ερμήνευσαν η Σούλα Καλφοπούλου και ο συνθέτης.



Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 1953 ο Γιάννης Τατασόπουλος - (σε στίχους Νίκου Ρούτσου) ηχογραφεί "ντύνει με μουσική" 2 μεγάλα τραγούδια, το ''Μάγισσες φέρτε βότανα'' (δες πάνω φωτο) τραγουδά ο Σταυρος Τζουανάκος μαζί με τον συνθέτη και τον Σταυρο Πλέσσα και το ''Γλυκοχαράζει ο αυγερινός'' με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη!
*** Στο 1ο (τραγουδι) μπουζούκι παίζει ο Γιάννης Σταματίου ''Σπόρος'' και στο 2ο ο Γιάννης Τατασόπουλος ''Ντίλιγκερ''.
(Το 1956, ο "Αυγερινός" ηχογραφήθηκε και με την Μαρικα Νινου!)

Το 1954 στη «Λουζιτάνια», Λεωφόρος Συγγρού 127, στη στάση Άγιος Σώστης, υπό την διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με το συγκρότημα Τζουανάκου-Τατασόπουλου (+Σπόρος φυσικά).

1955 στο κέντρο «Κομπαρσίτα» (στη Νέα Φιλαδέλφεια). Ο Τατασόπουλος ξεκαρδίζεται στα γέλια βλέποντας την Λίντα, να ταΐζει το Χιώτη στο στόμα! (και οι τρις, την ίδια χρονιά φεύγουν για Αμερική).



Φωνοληψία 1950 με '55 με Χρυσινης, Λουκάς Καρμανιόλας -δίπλα από τον Τατασσόπουλο - έπαιζε βιολί και ήταν σύζυγος της Ευαγγελίας Μαργαρώνη, Γ. Κλουβατος, Μπ. Μπακαλης κ.α


1955.. Αμερικα...
Τελικά, της μοίρας το γραφτό ήταν όχι απλά να επισκεφτεί τη χώρα που έδρασε ο Ντίλιγκερ αλλά να ζήσει εκεί 45 ολόκληρα χρόνια. Ο Γιάννης Τατασόπουλος φτάνει στην Αμερική 5 Οκτωβρίου του 1955, έχοντας μαζί του, ως παρτενέρ, τη Ρένα Ντάλλια, που είχε αυτή την εμπειρία -της Αμερικής- από το '53 με τον Παπαϊωάννου. Εκεί έγραφε μια δεύτερη ιστορία, στις πολιτείες ενός κόσμου που έθρεψε το όνειρο για την μεγάλη, εύκολη ζωή. Τίποτα όμως δεν ήταν τόσο εύκολο. Ο Τατασόπουλος δούλεψε σκληρά στις νύχτες και τις πολιτείες της Αμερικής και διέσχισε αποστάσεις που ακόμη και σήμερα φαντάζουν δύσκολες. Το 1958, σε μια σύντομη επιστροφή του στην Ελλάδα, ηχογράφησε καινούργιες συνθέσεις με Καζαντζίδη, με Πολυ Πανου, με Ρ.Νταλλια Έκτοτε κανένα πρωτότυπο τραγούδι αλλά ούτε και το παίξιμο του, εγγράφηκαν στην ελληνική δισκογραφία. Μετά το '58 οι μουσικές δραστηριότητές του έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την Αμερική. Εμφανίστηκε στα κέντρα «Κηφισιά» και «Βρετανία» στη Νέα Υόρκη. Δεκάδες ηχογραφήσεις στην ελληνοαμερικανική «ΝΙΝΑ» και αλλού. Βασική συνεργάτιδα του η Ρένα Ντάλλια. 
Να πούμε ότι από τους σημαντικότερους ανθρώπους που γνωρίζει ήταν ο Ιωάννης Χαλικιάς (Τζάκ Γρηγορίου), γνωστός σε όλους για το περίφημο ¨Μινόρε του τεκέ¨... έγιναν στενοί φιλοί και ο Τατασόπουλος επισκεπτόταν συχνά το σπίτι του Χαλικιά.

Η Ρένα Ντάλλια!

1959 Αμερική με την Πολυ Πανου

Το 1959 συνόδευσε την Πολύ Πάνου στις εκεί εμφανίσεις της και στους δίσκους!. Σε μια σειρά από εκείνες τις ηχογραφήσεις, που αποτέλεσαν το υλικό για ένα μεγάλο δίσκο, συμμετείχε και ο Γ. Σταματίου (εγκατεστημένος κι εκείνος σ' έναν άλλο μουσικό κύκλο, αυτόν του ανατολικού έθνικ με τα βιολιά και τα ούτια).

1960, N.Y, Στο κεντρο "Βρετανια" Αμερική.
Γ.Τατασοπουλος, Γ.Σταματιου, Μπ.Κουλαξιζης, ο Λευτέρης Τσαγκάρης (Τσαγκαράκης), Γ.Κομποθερκας και Ρενα Νταλλια.
με τον Nίκο Πουρπουράκη (ΗΠΑ)
Δίσκος Αμερικης "Nina"
Ντίλιγκερ

ΑΜΕΡΙΚΗ _ ΜΕ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΛΕΥΤΕΡΗ, ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ Κ.Α
Το 1960 στο κεντρο «Ellen Recor» (Έλεν Ρέκορ) της Νέας Υόρκης, παίζει το συγκρότημα Τατασόπουλου-Μπέμπη(!) μαζί με την Σεβάς Χανούμ. Την ιδια χρονια και στο «GRECIAN PALLAS» στην 27 STREET EIGHT AVENUE της Ν. Υόρκης, με το ίδιο συγκρότημα.


Αριστερά, Γιάννης Τατασόπουλος σε κάποιο κέντρο τις Νέας Υόρκης, δεξιά ο δεξιοτέχνης του βιολιού Στέλιος Λαζάρου*!!!.
*ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ 1976 Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ. ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1915. ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΟΛΙΣΤ ΠΟΥ <<ΕΝΤΥΣΕ>> ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΞΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ 10ΕΤΙΕΣ (50-60-70). ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ.ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ-ΚΙΘΑΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΙΝΟ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΟΚΟΤΙΝΗΣ -ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ -ΧΑΛΚΙΑΣ -ΜΗΤΑΚΗ -ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ -ΚΟΛΗΤΗΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΕ ΠΑΛΚΑ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.Ο ΜΠΕΜΠΗΣ -ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ -ΧΙΩΤΗΣ- ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ- ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ- ΚΑΛΔΑΡΑΣ -ΤΣΟΜΙΔΗΣ -ΓΚΡΕΥ -ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ -ΚΑΠΛΑΝΗ -ΧΡΥΣΑΦΗ -ΝΤΑΛΙΑ -ΚΑΛΕΡΓΗ -ΣΑΛΑΣΙΔΗ -ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ -ΚΑΖΑΤΖΙΔΗ -ΜΑΡΙΝΕΛΑ -ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ -ΜΠΕΛΟΥ. ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΜΙΑ ΤΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ <<ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ- ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΚΟΥΚΛΙ ΜΟΥ -ΖΙΓΚΟΥΑΛΑ -ΦΑΡΙΝΤΑ-ΚΑΤΣΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΥ -ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΧΑΙΡΟΜΑΙ>>. ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΟΠΩΣ <<Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ>> ΜΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΑΙ <<ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ>> ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ <<ΖΙΓΚΟΑΛΑ- ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΜΗ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ- ΜΕ ΤΟ ΒΟΡΙΑ>>. **Κείμενο/Φωτο απο: Γ. Νταλλης.


Για τουλάχιστον 15 χρόνια συνεργάστηκε με τον λιβανέζικης καταγωγής βιολιστή Fred Elias. Αυτή η εποχή άφησε και αρκετές εντυπωσιακές ηχογραφήσεις που έγιναν στη Βοστώνη. Για 12 χρόνια έπαιξε στο κέντρο «Port Said» που είχε ανοίξει συνεταιρικά με τον κουμπάρο του και για 14 χρόνια στο κέντρο «Astor» στην Ουάσιγκτον. Ακόμη στα κέντρα «Virginia», «Ακρόπολις» και «Sirocco» στη Βαλτιμόρη - εκεί έκανε και την πρώτη «εμφάνιση» του σε πάλκο, σε ηλικία 3 ετών, ο γιος του Νίκος, παίζοντας μπαγλαμά. Σε όλη αυτή την εποχή το μπουζούκι ήχησε έντονα ηλεκτρικό, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της νυχτερινής ζωής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το '60.
Ο Γιάννης Τατασόπουλος, παρότι τα περισσότερα χρόνια του τα έζησε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, δεν έγινε ποτέ Ελληνοαμερικάνος. Ήταν ένας Έλληνας του κόσμου και έτσι έφυγε από τη ζωή (χτυπημένος από τον καρκίνο) στις 22 Οκτωβρίου του 2001..





Στο μαγαζί που εργαζόταν, στο Port Said της Washington DC, το 1961.
- Πηγή: Ogdoo.gr - http://www.ogdoo.gr/diskografia/spania-ntokoumenta/ena-akykloforito-dokoumento-tou-gianni-tatasopoulou

Yiannis Tatasopoulos, Bobby Tsombanakis, Poly Panou, Nikos Pourpourakis!!!

Πατέρας και υιός !

Νικος Τατασόπουλος

(1947) Ο Γιαννάκης που αναφέρει στην αφίσα ήταν ο Τατασόπουλος αργότερα ο "Αλεξανδριανος" ( Βαγγέλης Μαντρουλιας ) τον βάφτισε "Ντιλιγκερ".
Κεντρο "Η ΠΙΝΔΟΣ" του Αλεξανδριανού. Στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο για το κέντρο του Βαγγέλη Αλεξανδριανού, αφού από εδώ πέρασαν οι κορυφαίοι σολίστες του μπουζουκιού Χιώτης, Μπέμπης, Σπόρος και Γιάννης Τατασόπουλος. Οι μουσικοί πληρώνονταν με λίρες(!), ο ιδιοκτήτης κυκλοφορούσε πάντα με δύο περίστροφα(!), ενώ εδώ έκανε μυθικούς λογαριασμούς ο περίφημος κροίσος θαμώνας "Καλμόλ". Στα τέλη του Εμφυλίου έμεινε μυθική η βραδιά που δεκαπέντε λοκατζήδες άνοιξαν πυρά μέσα στο μαγαζί – στο τσακίρ κέφι, με αποτέλεσμα ένας μπουζουξής να πάθει νευρικό κλονισμό από τον φόβο!!...
Γ. ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - Δίσκος L.P ΝΙΝΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
* Sporos plays on half of the LP
Bouzoukee Party / Nina record USA
by Poly Panou and Giannis Tatasopoulos !!

L.P: "A Musical Odyssey" - Instrumental - Roger King Mozian & Yanni Tatassopoulos. Featuring Roger King Mozian and Yanni Tatassopoulos on Nina Label in N.Y , '60s

Ο Τατασόπουλος στο Αμέρικα με το χαρέμι του!, στο Port Said δεκ.'60.
George Soffos with John Tatasopoulos 1971 (USA)
Γιώργος Σοφός, μαθητής του Γιάννη Τατασόπουλου!, Αλλος ένας μεγάλος παίχτης έφυγε για το πάλκο των αγγέλων .. έφυγε απρόοπτα από συγκοπή καρδιάς..
Με τον καλό του φίλο "Σπόρο".


Μερικά τραγούδια του:
- Χαλιμά (1948)
- Μάγισσες φέρτε βότανα (1953)
- Γλυκοχαραζει ο Αυγερινος (1953)
- Γιαβασικές πενιές (το παιδί μου απόψε θέλει) 
- Πολλες Μαναδες κλαψανε 
- Στα κάτεργα κατάδικος 
- Τα χαΐρια τα δικά σου 
- Το τελευταίο ραντεβού 
- Ο ρεμπετης κ.α ...

* ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ ..





★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★-★☆★

Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib