ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ (+Στέλλακης Περπινιάδης)

Unknown


Perpiniadis Vagelis 
(Νίκαια 1927 - Χαϊδάρι 12 Μαΐου 2003)
Γιος του διάσημου ρεμπέτη Στελλάκη Περπινιάδη, ο νεαρός Βαγγέλης ήταν ψάλτης στην Οσία Ξένη της Κοκκινιάς. Ως τραγουδιστής ξεκίνησε, το 1947, από τα «ταλέντα» του Μίμη Τραϊφόρου...

Η πρώτη του ηχογράφηση, το 1953, ήταν το τραγούδι "Σουρουπώνει" του Κώστα Καπλάνη, όπου τραγούδησε σαν δεύτερη φωνή κοντά στην Άννα Χρυσάφη. Το πρώτο δικό του τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το "Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με", τρία χρόνια αργότερα.Πέρασε στο λαϊκό και στο δημοτικό τραγούδι, όπου είχε πολλές και μεγάλες επιτυχίες: Τα νέα της Αλεξάνδρας, Αχ, γιατί δεν μ' αγαπάς, Μαχαρανή, Γύρισε κοντά μου, Δεν θέλω παλάτια και Λεφτά, Το μεροκάματο του πόνου. Είπε όμως και αρκετά σύγχρονα τραγούδια, όπως του Χρήστου Λεοντή και του Γιώργου Κατσαρού..
* Τον βοήθησε σημαντικά ο Μπάμπης Μπακάλης!
Ερμήνευσε επίσης σε επανεκτέλεση πολλά τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη και άλλων.
Άρχισε να παίζει ζωντανά από μικρή ηλικία, αρχικά στο μαγαζί του πατέρα του. Συνήθιζε να τραγουδά σε πανηγύρια, σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις μέχρι λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Τραγούδησε επίσης στο εξωτερικό για την ομογένεια.
Το 2001 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Πριν το Τέλος από τις εκδόσεις Προσκήνιο.
Πέθανε στις 12 Μαΐου 2003 μετά από μάχη με τον καρκίνο και τάφηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο..


«Εγώ έβγαινα κάθε βράδυ και τραγουδούσα τέσσερα ελαφρά τραγούδια, που ήταν της μόδας εκείνη την περίοδο. Αυτό που με τόνωνε ήταν το μεροκάματο: 30 δραχμές τη βραδιά. Πολύ καλά λεφτά για έναν νέο καλλιτέχνη που ξεκινούσε καριέρα το 1947-48» , θυμάται ο Βαγγέλης Περπτνιάδης.. δούλεψε ως επαγγελματίας για δέκα και πλέον χρόνια στα γνωστά λαϊκά κέντρα-στέκια της Κοκκινιάς, στον Περιβόλα (στην Νίκαια) και τον Κεφάλα, σχεδόν πάντοτε με δικά του συγκροτήματα, ενώ πραγματοποίησε και κάποιες εμφανίσεις στο "Φαληρικόν" του Μαργωμένου, στις Τζιτζιφιές με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, στο "Χρυσό Βαρέλι" και στην "Νταίζη", καθώς και σε άλλα γνωστά κέντρα της παραλίας Μοσχάτου - Τζιτζιφιών. Στο κέντρα της Κοκκινιάς εργάσθηκε μαζί με έναν διάσημο Μικρασιάτη μουσικό, τον Κώστα Νούρο, και με τον γνωστό μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και της κιθάρας Δημήτρη Στεργίου ή «Μπέμπη»!!!

Αρχές του '50 περίπου.. Λαικη Κομπανία του "Στελλάκη"
-1η σειρά απο αριστερα: Γ. Πολίτης, Στελλάκης Περπινιάδης, Λ. Νταράλας. -Όρθιοι: Ρουπέν (βιολί), Βαγγελης Περπινιάδης, Αλ. Παπαγεωργίου (ακορντεόν).

Βαγγελης Περπινιάδης Κώστας Μούρτος και η Βούλα Γκικα

"ΛΑΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ"
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΟΡΔΟ,
ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
AΡIΣTEΡA ME TO MΠOYZOYKI Χρήστος Δημόπουλος
- ΔΕΚ.60


Στου Στελάκη Περπινιάδη το μαγαζί!, με τον Βαγγέλη Περπινιάδη, την Ρια Νόρμα 1968.
ΚΙΘΑΡΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΝΑΡΙΔΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ, ΑΡΜΟΝΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ, ΝΤΡΑΜΣ  ΜΑΚΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΠΙΑΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΕΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΕΣ.
Με Στρατο, Μπινη, Σαλασιδη στην κιθάρα κ.α!

Περπινιάδης
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης μέσα από την βιογραφία του εξιστορεί: «Συμμετείχα όχι μόνο ως τραγουδιστής αλλά και σαν ηθοποιός στην ταινια “Συγχώρεσε με αγάπη μου” του ‘64 ήμουν συμπρωταγωνιστής πλάι στην Κάκια Αναλυτή και τον Χριστόφορο Νέζερ» (φωτο από την ταινία)
Πρώτη σειρά από αριστερά: Ο Βαγγελης Περπινιαδης, Γιωργος λαυκας, Γιάννης Παπαϊωάννου, άγνωστη τραγουδιστρια, η Λέλα Παπαδοπούλου με ακορντεόν -Πάνω σειρά: Άγνωστος με μπουζούκι, Στελ. Λαζάρου με το βιολί και διπλά του με κιθάρα ο μεγάλος Μίμης Ανδριανός! 
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με κιθαρα τραγουδαει στου "Βλαχου" το μαγαζι, διπλα του ο Ζαμπετας με τριχορδο.

Κάπου.. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.. Η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Χρήστος Νικολόπουλος κ.α!

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, στο κέντρον '' Κεφάλας ''. Απόστολος Καλδάρας, Στράτος Διονυσίου, Άννα Μπέλλα, Βαγγέλης Περπινιάδης.
L.P ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ (ODEON)
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με τον μπουζουκο/συνθέτη  Γιάννη Δημητρακόπουλο
Δεκ: '80
Κεντρο "Σουιτα", Βαγγελης Περπινιαδης με τον μεγαλο Ανδρεα Ζακινθυνακη!, μπουζουκι Γιάννης Δημητρακόπουλος*
Ο Βαγγελης Περπινιαδης με τον μπουζουξή *Γιάννη Δημητρακόπουλο, '85 - '90
* O Γιάννης Δημητρακόπουλος απο τον Πύργο Ηλείας επαγγελματίας δεξιοτεχνης απο το 1976 εχει συνεργαστει με την αφροκρεμα της λαικης σκηνης, Μαίρη Λίντα, Ρίτα Σακελαρίου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Πάνο Γαβαλά, Τζένη Βάνου, Φίλιππο Νικολάου, Γιώτα Λύδια, Ζαγοραίο, Νομικός, Ηλία Κλωναρίδη, Σαλαμπάση, Γόνιδη, Θέμη Αδαμαντίδη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ζαφείρη Μελά, Τερλέγκα, Μάκης Χριστοδουλόπουλο κ.α. Με πλούσια συμμετοχή και στην δισκογραφία!.
ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟΝ "ΑΜΦΙΑΛΗ" με: ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ- ΣΤΑΣΟΥΛΑΚΗΣ  Κ.Α!
Περπινιαδης (1975)
Βαγγελης Περπινιάδης

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΒΙΝΤΕΟ...+ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ
*Το πρώτο, δικό του τραγούδι που ηχογράφησε ο Περπινιαδης ήταν το "Κλάψτε με φίλοι κλάψτε με",το 1956. Ηταν η πρώτη δική του σύνθεση, με μπουζούκι τον γνώριμο συνεργάτη του από τα πάλκα του «Κεφάλα» και του «Περιβόλα» θρυλικό μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου ή "Μπέμπη" !!! ακουσε το απο κατω!








Στελλακης Περπινιαδης
Λαικος συνθετης και τραγουδιστης ο Στελακης Περπινιαδης... Γεννήθηκε το 1899 στην Τήνο, μεγάλωσε στην Κωσταντινούπολη και το 1923 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου ήρθε σε επαφή με Μικρασιάτες ρεμπέτες.
Συνεργάστηκε κατά καιρούς σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Πάνος Τούντας, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Κώστας Καρίπης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Μπαγιαντέρας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ακόμη και ο Μάρκος Βαμβακάρης και αργότερα με τον Γιώργο Μητσάκη, το Μανώλη Χιώτη και άλλους.


1948 - Αριστερά ο Στελλάκης Περπινιάδης με την κιθάρα του, τέρμα δεξιά ο Απόστολος Χατζηχρήστος -ρίχνει γιαβάσικες πενιές!-, στο κέντρο δεξιά, νεοεμφανιζόμενη Μαρίκα Νίνου με μπουζουκι στα πόδια, με κάποιους φίλους. Να πούμε ότι Στελλάκης ήταν ο δάσκαλος τις Μαρίκα Νίνου, σε λίγους μήνες της μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς, του τραγουδιού και καθιερώνεται στη νύχτα της Αθήνας... και "ετοιμοπαράδοτη" για τον Μέγα Τσιτσανη!, το 1949..

Ο Στελάκης Περπινιάδης με το τρίχορδο, ο Λουκας Νταράλας και Γιαννης Σαλασίδης με κιθάρες κι ο Μητσάρας ο ακορντεονίστας (1950-'52).


Θεωρείται το μεγαλύτερο αστέρι του τραγουδιού από το 1930 έως το 1955.. ενώ έκανε αρκετά ντουέτα με γνωστές ερμηνεύτριες και ερμηνευτές της εποχής, όπως με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, το Στράτο Παγιουμτζή, τη Μαρίκα Νίνου και τον Δημήτρη Περδικόπουλο αλλά και με τον Γιώργο Κάβουρα.
Κάβουρας και Στελλάκης με κιθάρες "ανά πόδας".
Γιώργο Κάβουρας: Στα 1934, ο Στελλάκης Περπινιάδης, πείθει τον φίλο του Γιώργο Κάβουρα (1907 - 1943) να γίνει τραγουδιστής!. Στη δισκογραφία εμφανίζεται στα 1936 με το τραγούδι του Ιάκωβου Μοντανάρη «Ο σερέτης». Τραγουδάει, συνθέσεις του Βαγγέλη Παπάζογλου (ο οποίος τον προτιμά από το Στελλάκη Περπινιάδη προκαλώντας την πικρία του), του Μανώλη Χρυσαφάκη, του Γιάννη Δραγάτση, του Σπ. Περιστέρη, κ.ά. Είναι όμως ο (Πολίτης) Κώστας Σκαρβέλης που μετά το 1935 εμπιστεύεται στη φωνή του Γιώργου Κάβουρα την πλειοψηφία των τραγουδιών του. Παραμένει εντυπωσιακό ότι δεν έχουν εντοπιστεί δεύτερες εκτελέσεις των τραγουδιών του Κάβουρα από άλλους τραγουδιστές της εποχής. Ο Γιώργος Κάβουρας πεθαίνει στις 20 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει παίζοντας στο μαγαζί του φίλου του Στελλάκη Περπινιάδη στο Χαϊδάρι. Το θάνατό του θρήνησε σε ένα από τα ωραιότερα ζεϊμπέκικά του ο Μάρκος Βαμβακάρης!.
Αξίζει να σημειωθεί για το ήθος των καλλιτεχνών του είδους και της εποχής ότι ο Στελλάκης δε δίσταζε να κάνει δεύτερη φωνή και μάλιστα πολύ διακριτικά σε καλλιτέχνες των οποίων τα ονόματα ήταν μηδαμηνά μπροστά στο δικό του.
 Μια μέρα του 1938 βρέθηκε περαστικός από την Odeon την ώρα που ο Μάρκος Βαμβακάρης ηχογραφούσε τη "Νόστιμη Μαυροματού" του. Ο Στελλάκης δεν δίστασε να κάτσει να κάνει δεύτερη φωνή. Το αποτέλεσμα ήταν αριστούργημα σε σχέση με εκείνο που θα έβγαινε από τον Μάρκο σόλο, αλλά ο Στελλάκης δεν πήρε ούτε δραχμή και το όνομά του δε γράφτηκε επάνω στο δίσκο διότι εκείνο τον καιρό ο ίδιος δεσμευόταν με συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρία Columbia..

Ο Στελλακης Περπινιαδης πατερας του Βαγγελη Περπινιαδη και σημερα συνεχιζει την μουσικη οικογενεια ο εγγονος του Στελιος Περπινιαδης... Επισης να επισημανουμε οτι τα χρονια του 60 ειχε διμηουργιση την δικη του εταιρια δισκον ΣΤΕΛΛΑ στην οποια ηχοργαφησε και εκει πλεων δισκακια 45 στροφων..
Ο Στέλιος Περπινιάδης πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1977 στην Αθήνα..

Στελλακης Περπινιάδης





Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib