Γιαννάκης Αγγέλου / John Agelou (1936 - 2010)

Unknown
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ / ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΣ !!!
Ιστορική φυσιογνωµία για το λαϊκό τραγούδι. Δεξιοτέχνης της γενιάς του '50. Ένας από του μεγαλύτερους αφανείς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που πέρασαν από το ελληνικό πεντάγραμμο.


Γιάννης Αγγέλου
Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1936. Από πιτσιρικάς ανέβηκε στο πάλκο πλάι σε μυθικά ονόματα του λαϊκού τραγουδιού. Πολλά νυχτερινά μαγαζιά εποχής, υπήρξαν το τερέν για τη δεξιοτεχνία του, ενώ συμμετείχε σε δεκάδες ηχογραφήσεις σε Columbia, Philips, RCA, Bentetta κ.ά. 
Συνεργάστηκε στην δισκογραφία και στο πάλκο σχεδόν με όλους.. Ήταν "ο μετρ του μπουζουκιού", που συνόδευσε όλους τους μεγάλους, από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιώργο Ζαμπέτα ώς τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ υπήρξε ο αγαπημένος μπουζουξής του Στέλιου Καζαντζίδη. (Έκανε και κάποιες συνθέσεις!)

Στο κέντρο ''Αλκαζάρ'' της Λάρισας, το 1957.. Γιαννάκης Αγγέλου, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα.

Ο Αγγέλου, ήταν αυτό που λένε παιδί θαύμα. Πρώτο έπαιξε σε ηχογράφηση το 1953, σε ηλικία 17 ετών.
Στα πάλκα είχε βγεί μερικά χρόνια νωρίτερα, το '47 - '48, έπαιζε με γνωστά ονόματα στο πατάρι, με κοντά παντελόνια! (δες φωτο)
Υπήρξε πολύ μεγάλο ταλέντο!!..


Ο Γιαννάκης Αγγέλου βγήκε στο πάλκο με κοντά παντελόνια. Εκεί του κόλλησε και το υποκοριστικό «Γιαννάκης».
Σπάνια φωτο Από τ’αριστερά: Ν.Βούλγαρης* , Στ.Χρυσίνης, Πινόκιο (στο πιάνο), ο μικρός Γιαννάκης Αγγέλου με μπαγλαμα (φοράει ακόμα κοντά παντελονάκια!) τερμα δεξια αγνωστος..
*Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ. χρονια στην Αμερικη) ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ!. ΕΠΑΙΞΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΜΑΣ....ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...ΟΠΩΣ..."ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΚΟΠΕΛΑ" ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ....."ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, "ΑΠΟΨΕ Μ'ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕΣ" ΤΟΥ ΧΡΥΣΙΝΗ...."Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ" ΤΟΥ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΥ......Κ.Α..)
Στου "Καλαματιανού" στις Τζιτζιφιές, 1950 - '51.
Πρώτη σειρά: Σ. ΜΠΕΛΛΟΥ , ΜΙΧ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ, ΑΝ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, 
πίσω: Θ. ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ κιθαρα, ΡΟΒΕΡΤΑΚΗΣ πιανο και ο μικρος ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ με μπαγλαμα !!!.

Ηταν βασικό στέλεχος στις ορχήστρες του Στέλιου Καζαντζίδη.
Δύο από τα πολύ γνωστά τραγούδια στων οποίων την ηχογράφηση έχει πάρει μέρος είναι η "Ζιγκουάλα" (παίζει μόνος του) καί "Είμ' ένα κορμί χαμένο" 1958 (Καλδάρα - Βιρβου) *μπουζούκια: Αγγέλου, Καλδάρας και
 τα δύο με τον Στέλιο Καζαντζίδη κ.α

To 1960 εμφανίζεται στην ταινία «Η κυρία δήμαρχος» του ΡοΒήρου Μανθούλη με τη Γεωργία Βασιλειάδου, στο πλευρό των Καζαντζίδη-Μαρινέλλας και αφήνει το εμβληματικό παίξιμο του στην περίφημη Ζιγκουάλα αλλά και στην Καταχνιά (1965).

Με τον Καζαντζίδη και την νεαρή Μοσχολιού πήγε το 1962 στην περίφημη περιοδεία του Στέλιου στην Αυστραλία, όπου ηχογράφησαν σε δεύτερη εκτέλεση για την εταιρεία Columbia, μερικά θρυλικά σαρανταπεντάρια, που λίγοι συλλέκτες τα έχουν.. 
(άκουσε 2 τραγούδια στο τέλος του αφιερώματος)
1962 COLUMBIA (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ) 45στρ. - Φεύγω μακριά στην Αυστραλία / Μείνε αγάπη μου κοντά μου. (από το ebay)

Ήταν απίστευτος στην δεξιοτεχνία!
Συνεργάστηκε επίσης για χρόνια με τον Γιώργο Ζαμπέτα και μάλιστα είναι το δεύτερο μπουζούκι στο "Ποτέ την Κυριακή"

Ο Γιαννάκης Αγγέλου υπήρξε ένας σπουδαίος εκτελεστής, με καθαρή και γεμάτη πενιά, με δεξιοτεχνία και νεύρο. Αυτές οι αρετές του φαίνονται σε πολλά κομμάτια που ηχογράφησε στην Philips Records, πολλές φορές μαζί με τον μέγιστο Γιώργο Τσιμπίδη.


Ο Γιαννάκης Αγγέλου παιδάκι, με τον Ανέστο Αθανασίου
και Τάκη Μπίνη στα μπουζούκια. 1954..

Α' Βραβείο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού 1960
* Στίχοι & Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις ** Μπουζούκι ο Γιαννάκης Αγγέλου !!!. (Fidelity / 45 RPM)

"Τζίμης Μακούλης Στην Αθήνα" 1961 * Μαέστρος - Γιώργος Κατσαρός ** Μπουζούκι ο Γιαννακης Αγγέλου !!! (Fidelity / 45 RPM)


Το 1963 πήγε στην Αμερική κι έκανε μεγάλη καριέρα..
Ως το 1963 που πρωτοέφυγε για την Αμερική, ο Γιαννάκης (του είχε μείνει το υποκοριστικό γιατί βγήκε πολύ νέος στο επάγγελμα και γιατί ήταν μικροκαμωμένος) είχε παίξει σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές σε κέντρα αλλά και σε δίσκους. 
Λατρεμένος του Ωνάση στα κέντρα, έμεινε όλα του τα χρόνια στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του '60, επισκεπτόμενος συχνά την πατρίδα, όπως και το 1965 που ηχογραφεί και την "Καταχνιά" με Καζαντζιδη.



Ο Γιαννάκης Αγγέλου μπουζούκι (στην πρώτη επιστροφή του στην Αθήνα, από την Αμερική) με την Καίτη Γκρέυ στο κέντρον "Ξημερώματα" 23 Ιανουαρίου 1964. Δίπλα από τον Αγγέλου ο Γιάννης Πουλόπουλος με κιθαρα και με αλλους πολους καλλιτέχνες! (βλεπε σχετικη αφίσα και φωτο)
1964
1965.. Σε μια επιστροφή του στην Αθήνα, από την Αμερική, ο Γιαννάκης Αγγέλου επιμελείται την διεύθυνσή ορχήστρας και την ενορχήστρωση σε δυο τραγούδια με την Πόλυ Πάνου, «Ο χωρισμός» και «Τα δάκρυα», για λογαριασμό της εταιρίας "Nina". (Άκουσέ το τέλος)

*Τον Απρίλιο του 1967 στην Αμερική, ο Γιαννάκης Αγγέλου και ο έτερος χρυσοδακτυλος Χάρης Λεμονόπουλος, έπαιξαν τα μπουζούκια τους στις παραστάσεις και την ηχογράφηση του soundtrack του "Illya Darling" (με Μελίνα Μερκούρη) που είχε ανεβεί στο Broadway ο Μάνος Χατζιδάκις και οι ηχογραφήσεις έγιναν στα στούντιο της Columbia στη Νέα Υόρκη!.

Εξαφανισμενος από τον μουσικό χώρο, μια από τις σπουδαιότερες μορφές του λαϊκού τραγουδιού..
Στην Αμερική, στον Καναδά κ.α, το 1970 μάλλον και μετά, έζησε μια μάλλον "άτακτη" και περιπλανώμενη ζωή, την οποία προφανώς ο ίδιος είχε επιλέξει, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτόν και τον άδοξο θάνατό του.. Το 2000 περίπου, έζησε για κάποια χρόνια και στην Αστόρια της Νέας Υόρκης μόνος του και τα οικονομικά του να 'ναι χάλια..

Ο καλλιτέχνης που με έναν ήχο του μπουζουκιού του «μιλούσε» στην καρδιά χιλιάδων ανθρώπων, του «χρυσού» μπουζουκιού του Στέλιου Καζαντζίδη.. Από τους βιρτουόζους του μπουζουκιού, ο Γιαννάκης Αγγέλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, στης 17 Οκτωβρίου 2010 στο νοσοκομείο του New Jerseyμε συντροφιά του τις τελευταίες μέρες κάποιους φίλους του (όπως και ο δεξιοτέχνης Φώτης Γκόνης) και "συγγενείς" από το Washington (μια γυναίκα που τα είχε)..

Ο Στέλιος, ο γιος του Μάρκου Βαμβακάρη, είχε μιλήσει για τον Γ. Αγγέλου: 
«Τον ξέρω από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Τον θυμάμαι που συνόδευε στο πάλκο τον πατέρα μου. Ηταν ο πρώτος άνθρωπος που με πήρε και παίξαμε στην ηχογράφηση του Στράτου Παγιουμτζή, όταν έκανα την παρθενική μου εμφάνιση. Επρόκειτο για περιζήτητο μπουζουξή, παίκτη κάτω από όλες τις συνθήκες. Ηταν βασικό στέλεχος σε όλες τις ορχήστρες του Στέλιου Καζαντζίδη. Μεγάλος αριστοκράτης. Το 1963 πήγε στην Αμερική κι έκανε μεγάλη καριέρα. Τελευταία εμφανιζόταν σε κάποιες συνεστιάσεις ομογενών εκεί. Ο Γιαννάκης ήταν και γειτονάκι μου, από την παλιά Κοκκινιά. Δεν είχε οικογένεια. Μια αδελφή μόνο, που ζούσε κοντά στο γυμναστήριο της Προοδευτικής κι όταν την επισκεπτόταν, βλεπόμασταν».

Συγκλονισμένη από τον χαμό του Γ.Αγγέλου και η γυναίκα του Στέλιου Καζαντζίδη, η Βάσω Καζαντζίδη, όπου είχε πει: 
«Λυπάμαι πολύ. Τον είχα γνωρίσει από τον Στέλιο, ο οποίος μου έλεγε τα καλύτερα για εκείνον. Ηταν πολύ μεγάλος μπουζουξής!»

Ο 74χρονος Γιαννάκης Αγγέλου (αριστερά) στο ελληνικό εστιατόριο, του φίλου του Αντώνη Παπαγεωργίου, στο Wildwood του New Jersey, τον Ιούλιο του 2010. Μετά από τέσσερις μήνες, θα φύγει από την ζωή.. (φωτο/ντοκουμέντο από φίλο της σελίδας)



Ηχογράφηση στο στούντιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη το 1967.
*Γιαννάκης Αγγέλου προς 
Χατζιδάκι: Μαέστρο τι να τις κάνω εγώ την παρτιτούρα, αφου δεν ξέρω νότες... 
Ο Χάρης Λεμονόπουλος, ο Γιάννης Αγγέλου (με γραβάτες!), ο 
Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι Αμερικάνοι μουσικοί, στην εγγραφή του δίσκου, (μιούζικαλ) "Ίλια ντάρλινγκ" / Illya Darling (με Μελίνα Μερκούρη) στη Νέα Υόρκη. Πίσω ο ρεπόρτερ Δημήτρης Λιμπερόπουλος παρακολουθεί!..


αριστερα (ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ) ,δεξια (ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ)
ΜΑΡΙΝΕΛΑ (με τα 'ασπρα') & ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ 
(Ελλαδα)
Από τ' αριστερά  μπουζούκι ο Γιώργος Τσιμπίδης, τραγουδούν οι Γιώτα Λύδια, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα. Διπλα ο Γιαννακης Αγγελου!
1960 Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, ντραμς Μέμος Κυριαζής ακορντεον Γιώργος Κουλαξίζης, κιθαρα Στέλιος Χρυσίνης, βιολι Στέλιος Λαζάρου. Μπουζούκι Γιαννάκης Αγγέλου. Απο την ταινία: "Η Κυρία Δήμαρχος", με την Γεωργία Βασιλειάδου.
Λαϊκό πάλκο, στην πρώτη σειρά με τους (απο αριστερά): Δημήτρης Ρουμελιώτης, μια τραγουδιστρια, Κώστας Παπαδόπουλος, Καζαντζιδης, Μαρινελα, Γιαννάκης Αγγέλου, Λάκης Μπαλής !!! (και με δυο βιολια!).. 1956..

Να πούμε ότι ο Κώστας Παπαδόπουλος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του, ότι αν είχε παραμείνει στην Ελλάδα ο Αγγέλου, θα τους είχε "φάει" όλους!. Τέτοιας κλάσεως μπουζουξής υπήρξε!.


Στην Αμερικη; 1970.. Γιαννάκης Αγγέλου με τους αδερφούς Κατσάμπα.

Ο Γιαννάκης Αγγέλου με την Καίτη Πετράκη στο «Βρεττάνια Καφέ» το 1963, στη Νέα Υόρκη.
Στο ''Αλκαζάρ'' της Λάρισας, το 1957.. Γιαννάκης Αγγέλου, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα.

Αμερικη: Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον μπουζουξή Γιαννάκη Αγγέλου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο, στο Μπροντγουέι, Νέα Υόρκη αρχές 1967.
(Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε μέγας θαυμαστής των μπουζουκιών και έγραψε και εξαιρετικά θέματα με μπουζούκια!!)

Γιαννάκης Αγγέλου και Αννα Χρυσαφη
κέφι και πενιές στο Αμερικα!


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΤΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" (19/10/2010 )



ΒΙΝΤΕΟ / ΜΟΥΣΙΚΗ ...












Unknown / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib